Overzicht

Commerciële smartwatches

Commerciële smartwatches kunnen gebruikt worden om inzicht te krijgen in oplopende lichamelijke spanning en bijbehorende negatieve emoties via o.a. hartslag, hartslagvariabiliteit of huidgeleiding. Ook kunnen ze inzicht geven in slaapritme of fysieke activiteit.

Commerciële smartwatches van merken zoals Garmin, Apple, Samsung of Fitbit, kunnen gebruikt worden om hartslag, hartslagvariabiliteit en/of huidgeleiding in kaart te brengen. Patiënten kunnen – afhankelijk van de mogelijkheden van de smartwatch - direct op het horloge en/of via een bijbehorende app zien hoe hoog die waarden zijn. Hoe hoger de waarde, hoe meer ‘fysiologische arousal’. Deze arousal hangt weer samen met spanning en bijbehorende emoties zoals boosheid. De patiënt kan via de verzamelde data zien of arousal oploopt. Hierdoor kan de patiënt meer inzicht krijgen in wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, en kan oplopende spanning eerder herkend worden. Hierdoor is het mogelijk om copingstrategieën - zoals bepaalde ademhalingstechnieken of tot 10 tellen – op tijd in te zetten, en zo agressieve uitbarstingen te voorkomen. Door smartwatches op een goede manier in te zetten, kan een patiënt dus meer en beter inzicht krijgen in spanningsopbouw en dit beter leren te reguleren. Een andere mogelijkheid die wat minder dicht bij de forensische behandeling ligt, is het inzicht krijgen in slaap of fysieke activiteit, met name gericht op gezonde leefstijl. Er zijn veel verschillende smartwatches beschikbaar: van duurdere versies zoals bijv. de Apple watch, tot wat goedkopere versies zoals de Garmin Vivosmart.

Smartwatches worden op dit moment met name ‘ad hoc’ ingezet door individuele behandelaren: voor zover bekend zijn er nog geen protocollen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt binnen psychomotorische therapie (PMT), gerelateerd aan emotieregulatie. Ook vinden er enkele pilots plaats (bijvoorbeeld binnen Transfore) waarin patiënten die AR op Maat volgen een smartwatch (Garmin Vivosmart 4) mee naar huis krijgen. Op dit moment worden er handleidingen ontwikkeld.  

Een oefening die wel eens wordt gedaan tijdens de behandeling, is de ‘ballonoefening’: een patiënt gaat op een opgeblazen ballon zitten en terwijl hij of zij dat doet, wordt er op het horloge en/of de app gekeken om te zien dat de spanning oploopt. In principe zou de ballon niet moeten knappen.

Een andere mogelijkheid is om de smartwatch te combineren met een soort digitaal ‘dagboek’, bijvoorbeeld een app van Minddistrict. Op die manier kunnen ervaringen genoteerd worden zodat ze gekoppeld kunnen worden aan fysiologische arousal, door de patiënt zelf en/of samen met de behandelaar. Op die manier kan de patiënt spanningsopbouw beter leren relateren aan terugkerende situaties in het dagelijks leven. De patiënt kan dan beter en sneller spanningsverlagende vaardigheden inzetten zoals mindfulness, afleiding zoeken, meer bewegen, hulpbronnen inzetten of een koude douche nemen.