Overzicht

Empatica E4

De Empatica E4 is polsbandje dat realtime fysiologische gegevens verzameld, waarmee analyses uitgevoerd kunnen worden.
Empatica E4

De Empatica E4 meet doormiddel van vier sensoren fysiologische signalen (huidgeleiding, hartslag, beweging en huidtemperatuur). De polsband is bedoeld voor gebruik door onderzoekers in een klinische studie en kan gebruikt worden om op afstand de gezondheid van cliënten te monitoren.

De E4 heeft sensoren die zo zijn ontworpen dat ze goede gegevens kunnen verzamelen, doormiddel van EDA en PPG sensoren, Accelerometer en Infrarood thermodetector wordt tegelijkertijd de activiteit van het sympathische zenuwstelsel, de hartslag, beweging en temperatuur gemeten. De PPG meet de BVP, waaruit de hartslag variabiliteit kan worden afgeleid. De EDA meet de voortdurende wisselende veranderingen in bepaalde elektrische eigenschappen van de huid. De 3-axiale accelerometer legt op beweging gebaseerde activiteiten vast. De Infrarood thermodetector meet de perifere huidtemperatuur.  

De Empatica E4 is CE-medisch gecertificeerd in de EU. Farmaceutische bedrijven, overheidsinstanties en onderzoeksinstellingen gebruiken de E4 in onderzoeken voor het verzamelen van fysiologische gegevens die relevant zijn voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, gezondheidszorg, apparaten en algoritmen. Via het cloudplatform kun je eenvoudig toegang krijgen tot de verzamelde gegevens.  

De Empatica E4 is ontworpen voor gebruik door onderzoekers in klinische onderzoeksstudies met software die toegang biedt tot onbewerkte gegevens. De gegevens van de E4 zijn moeilijk te interpreteren zonder software van derden of uitgebreide technische expertise. Voor persoonlijk gebruik wordt deze E4 afgeraden.  

Een aanschaf van de E4 wristband kost rond de €1699 euro. De applicatie om de data in te kunnen zien zijn kosteloos te downloaden via de App Store en Google Play. 

Extra informatie

Het WODC heeft een casusonderzoek gedaan naar de risico’s van de wearable Empatica E4.