Overzicht

Sense-it

Sense-it is een biosensor app voor smartwatches (en smartphones) voor mensen met die moeite hebben om veranderingen in eigen emotionele spanning te herkennen.
Sense-it

De Sense-it app ondersteunt gebruikers bij het (eerder) leren opmerken van veranderingen in emotionele spanning, waardoor deze mensen eerder kunnen handelen om ontregeling te voorkomen. De app Sense-it maakt gebruik van de hartslag- en bewegingssensoren in de smartwatch. De app geeft een signaal als er veranderingen optreden in je lichamelijke spanning (op basis van hartslag). Beweeg je niet of weinig, terwijl je hartslag bijvoorbeeld oploopt, dan kan dat een teken zijn van oplopende emotie. De app kan je helpen hier bewust van te worden.

De app geeft een overzicht van alle veranderingen door de dag heen. Ook kun je zelf aantekeningen maken bij veranderingen. Het overzicht en je aantekeningen kan je, als je dat wilt, ook delen met bijvoorbeeld je behandelaar. Zo kun je het actief gebruiken in je behandeling.

Het doel van de app is dat mensen veranderingen in hun emotionele spanning eerder leren herkennen, zodat zij daar sneller op kunnen inspelen en zo mogelijk vervelende gevolgen kunnen voorkomen. De app is hoge mate aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker en de context waarbinnen de app wordt ingezet.

De app is in eerste instantie ontwikkeld voor en door mensen met borderline persoonlijkheidsproblematiek, die daarnaast veel moeite hebben met het op tijd waarnemen van (veranderingen in) eigen emoties. Dat laatste wordt ook wel ‘alexithymie’ genoemd. Omdat veel meer mensen in de GGz moeite hebben met het op tijd opmerken van hun emoties, wordt de app nu ook onderzocht bij patiënten met andere soorten problematiek (zoals impulsregulatieproblemen en/of autisme).

Wil je meer weten over Sense-it? Bekijk het informatie filmpje of lees over de wetenschappelijke onderzoeken naar de ontwikkeling van de app:

  • Proefschrift Youri Derks (hoofdstuk 5 en 6 gaan over ontwikkeling Sense-IT)
  • Online Powerpoint (Prezi) bij proefschrift (alleen bestand)
  • van Doorn, M., Nijhuis, L. A., Monsanto, A., van Amelsvoort, T., Popma, A., Jaspers, M. W. M., Noordzij, M.L., … Nieman, D. H. (2022). Usability, Feasibility, and Effect of a Biocueing Intervention in Addition to a Moderated Digital Social Therapy-Platform in Young People With Emerging Mental Health Problems: A Mixed-Method Approach. Frontiers in Psychiatry, 0, 966. https://doi.org/10.3389/FPSYT.2022.871813 
  • Lentferink, A., Noordzij, M. L., Burgler, A., Klaassen, R., Derks, Y., Oldenhuis, H., … van Gemert-Pijnen, L. (2021). On the receptivity of employees to just-in-time self-tracking and eCoaching for stress management: a mixed-methods approach. Behaviour and Information Technology. https://doi.org/10.1080/0144929X.2021.1876764 
  • Harmsel, A., Van der Pol, T., Swinkels, L., Goudriaan, A. E., Popma, A., & Noordzij, M. L. (2021). Development of a wearable biocueing app (sense-it) among forensic psychiatric outpatients with aggressive behavior: Design and evaluation study. JMIR Formative Research, 5(11). https://doi.org/10.2196/29267 
  • de Looff, P. C., Nijman, H., Didden, R., & Noordzij, M. L. (2021). Usability and acceptance of wearable biosensors in forensic psychiatry: Cross-sectional questionnaire study. JMIR Formative Research, 5(5). https://doi.org/10.2196/18096 
  • Bosch, R., Chakhssi, F., & Noordzij, M. L. (2022). Acceptance and potential clinical added value of biocueing in forensic psychiatric patients with autism spectrum disorder and/or intellectual disability. Psychiatry Research, 313, 114645. https://doi.org/10.1016/J.PSYCHRES.2022.114645 

Sense-it mag op dit moment nog niet vrij gebruikt worden. Hij is dan ook niet te downloaden. De app kan op dit moment alleen gebruikt worden als je deelneemt aan een van de onderzoeken naar de Sense-it app. Mensen die deelnemen aan onderzoek naar de Sense-it app, kunnen een link krijgen waarmee de app uit de Google Playstore gedownload kan worden. Vrije verspreiding en bredere implementatie is gepland voor de toekomst.

Om Sense-it te gebruiken, heb je een smartwatch en telefoon nodig die draaien op het Android besturingssysteem (op smartwatches wordt dat ‘Wear OS’ genoemd). Mogelijk werkt de app niet op alle Android smartwatches/ telefoons, omdat fabrikanten regelmatig aanpassingen doen aan de software. Binnen onderzoeken krijgen gebruikers watches en telefoons in bruikleen waar de app al op is geïnstalleerd en werkt. Een versie van de app voor Apple-apparatuur is gepland.

Organisaties die de app willen gebruiken kunnen contact opnemen met een van de contactpersonen. Het gebruik is vooralsnog alleen mogelijk door deel te nemen aan een van de wetenschappelijke onderzoeken naar de app. Bij vergaande interesse kan besproken worden of de organisatie onderdeel wordt van het consortium rondom Sense-it. Bij deelname aan onderzoek zijn geen kosten voor het gebruik van de app; bij deelname aan het consortium wordt een evenredige investering in kosten voor onderzoek en ontwikkeling besproken.