Overzicht

Signaleringsplan maken

Het doel van de module is ondersteuning bij het opstellen van het signaleringsplan.
Signaleringsplan maken

De module is ontwikkeld voor volwassenen met uiteenlopende klachten die baat kunnen hebben bij een signaleringsplan of terugvalpreventieplan.  

In Signaleringsplan maken brengen mensen hun eigen stressbronnen in kaart. Aan de hand van 3 verschillende fases - groen, oranje en rood - beschrijft de cliënt per fase de signalen en hoe de omgeving het best kan handelen. Daarna denken mensen na over hoe ze in fase groen kunnen komen of kunnen blijven. Tot slot is er aandacht voor de omgeving en het sociale netwerk.

Het signaleringsplan is een plan dat mensen direct in de Minddistrict app op hun mobiele telefoon kunnen invullen wanneer je het voor ze klaarzet. Stap voor stap wordt de cliënt naar een eigen plan geleid. Het plan is bedoeld om in te zetten in de generalistische basis GGZ en de S-GGZ. Het plan kan ook worden gebruikt voor terugvalpreventie.

Kosten

Minddistrict en de producten die ze maken hebben 1 doel: het digitaal ondersteunen van mensen die een gedragsverandering maken op hun route naar herstel. Die routes zijn verschillend, en kunnen door verschillende organisaties begeleid worden. Of het nu gaat om preventie of nazorg, of het gaat om een klinische setting of helemaal niet.  

De modules van minddistrict zijn niet los te gebruiken. Voor meer informatie zoals kosten kan er contact opgenomen worden via het contact formulier

Meer weten?

 

Fit for eMental Health (EMH) 

Om een online behandeling vorm te geven is het belangrijk een gesprek aan te gaan met de cliënt over het vormgeven van een dergelijke behandeling. Uit onderzoek zijn er zes items naar voren gekomen die dienen als gespreksonderwerpen om samen tot een goede vorm van online behandelen te komen: shared decision-making. De items worden dus niet zelfstandig door de patiënt ingevuld, maar tijdens een gesprek. Het is de bedoeling dat behandelaar en cliënt samen het juiste antwoord markeren. Maak daarbij altijd een afweging tussen de inschatting van je cliënt en die van jezelf en probeer tot overeenstemming te komen.