Overzicht

Temstem

Temstem is bedoeld voor mensen die last hebben van stemmen en in hun dagelijks leven minder door de stemmen gehinderd willen worden.
Temstem

Stemmen horen komt erg veel voor. Sommige mensen hebben hier veel last van, anderen niet. Temstem is een hulpmiddel dat mensen zelf kunnen gebruiken om minder last van stemmen te hebben. Temstem kan dan ook overal gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld thuis, op het werk, op school, op een feestje of in de bus. Temstem helpt de gebruiker met de stemmen om te gaan en op die manier om zijn/haar rollen als, partner, familielid, vriend, clublid, student en/of werknemer naar tevredenheid te vervullen. Kortom, temstem helpt de gebruiker weer gewoon deel te nemen aan de maatschappij, ondanks de stemmen.

Temstem doet dit op drie manieren: 

  1. Door stemmen tijdelijk te laten stoppen 
  2. Door te proberen de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken 
  3. Door de gebruiker te helpen zich sterker en zelfverzekerd te voelen 

Met behulp van taalspellen helpt Temstem je om minder last van de stemmen te hebben. 

Temstem werkt op drie verschillende manieren: 

  1. Activering van het taalgebied in je hersenen 
  2. Dubbele belasting van je werkgeheugen 
  3. Versterken van zelfvertrouwen 

 

Activering van het taalgebied in je hersenen

Als je stemmen hoort, is het zogenaamde taalproductiegebied in je hersenen actief. De meeste mensen kunnen geen stemmen horen wanneer dit taalgebied in de hersenen door iets anders wordt geactiveerd. Temstem maakt om deze reden gebruik van taalspellen. 

Doordat je met het spelen van de spellen jouw taalproductiegebied activeert stop je (tijdelijk) de stemmen. Je neemt de controle van de stemmen over. Wanneer je ervaart dat je controle hebt over de stemmen, zal je minder zorgen maken en minder aandacht aan de stemmen besteden. Doordat je de stemmen leert negeren, zullen deze minder vaak voorkomen en ook minder hinder veroorzaken. 

Belasting werkgeheugen

Door te denken aan een moment waarop de stemmen zich opdrongen, en tegelijkertijd een taalspel te spelen, worden twee taken tegelijk uitgevoerd in het werkgeheugen. Door deze dubbele belasting, kan het werkgeheugen de herinnering niet compleet houden en wordt deze langzaam afgebroken. Hierdoor neemt de naarheid en de levendigheid van de herinnering aan de stemmen af. Daardoor zal het makkelijker worden afstand van de stemmen te nemen en ze te negeren. 

Vanaf level 3 in het taalspel, ga je denken aan een moment waarop de stemmen zich aan je opdrongen. Door tegelijkertijd het spel te spelen wordt je werkgeheugen dubbel belast. De herinnering brokkelt hierdoor af. 

Versterking zelfvertrouwen

Iedereen reageert anders op stemmen. Je kunt je bijvoorbeeld machteloos of onveilig voelen als je de stemmen hoort. De stemmen activeren daarnaast vaak negatieve gevoelens. Temstem versterkt je op die punten waar je geneigd bent aan jezelf te twijfelen door de stemmen. Hierdoor ga je je sterker en zelfverzekerder voelen ten opzichte van de stemmen. Je gaat je minder van de stemmen aantrekken en ze zullen je minder beïnvloeden. 

Temstem is kosteloos te downloaden via de App Store en Google Play.